BG
BG EN

6 стъпки за успешно поваляне на дърво

6 стъпки за успешно поваляне на дърво

Когато поваляте дърво, правилната работна техника е от съществено значение не само за безопасността, но и за по-добрата ефективност.

 
 
 

1. Планирайте предварително


Когато става въпрос за поваляне на дървета с помощта на моторен трион, подготовката е от ключово значение. Ако направите план, какво оборудване да използвате и как да извършите повалянето, работната ви сесия ще е по-безопасна, а последващите дейности по-лесни. Първо, обърнете внимание дали в района има електропроводи, пътища, сгради или други пречещи фактори. Ако през гората минава път или ако там всеки ден се движат хора, поставете предупредителни знаци.

Planning is key when felling trees
 

2. Проверете посоката на поваляне.


Определете посоката на поваляне, като внимателно проучите дървото. Как изглеждат клоните? Как се развиват? Вземете предвид посоката на вятъра. Ако не можете да определите естествената посока на поваляне, отдалечете се от дървото и проверете с отвес (за доп. информация вижте полето с факти). Разчистете зоната в предвидената посока на поваляне. Разчистете и зона от около 45 градуса зад дървото и в двете посоки, осигурявайки си път за бягство.

Check the felling direction
 
 

3. Кастрене на стеблото


След като прочистите района, поставете предупредителните знаци, вземете решение относно посоката на поваляне и съставете план за бягство. Проверете дали разполагате с достатъчно гориво за да изпълните предстоящата задача. Окастрете добре стъблото и отстранете всички клони, които биха могли да ви попречат докато извършвате повалящия срез. Най-безопасният начин за кастрене е да работите с теглеща верига (с долната част на шината) в посока отгоре надолу.

 
 
 

4. Преценете каква техника на рязане да приложите


След като окастрите всички клони до височина на раменете, идва ред на повалящия срез. За него е важно да запомните две неща: предпазната ивица трябва да има еднаква дебелина и правилна форма, а клинът или лостът за поваляне трябва да бъде поставен преди дървото да притисне шината. Техниката, която ще използвате зависи от размера на дървото, наклона и големината на моторния трион.

Chainsaw cutting technique
 
 

5. Прегледайте за заболявания


Трябва да сте изключително внимателни, ако забележите че дървесината е мека или с променен цвят, а също и ако долната част на стъблото изглежда подута или заболяла. Това е индикация, че дървото гние и че дървесните влакна са слаби. Ако е така, повалете го в естествената му посока на падане. Ако имате каквито и да е съмнения, използвайте лебедка. Гниенето обикновено намалява в по-горната част, така че една от опциите е да повалите дървото като оставите малко по-висок дънер.

 
 
 

6. Изберете инструмент


Необходимото оборудване зависи от размера на дървото. Представяме ви няколко инструмента за поваляне. За най-малките дървета, обикновено не са необходими допълнителни инструменти. Достатъчна е силата на ръцете и помощта на дълъг прът. Клиновете за поваляне осигуряват по-голяма сила, отколкото различните видове лостове. В някои по-екстремни случаи, може да използвате въже и лебедка, които обуславят най-безопасния и мощен начин за поваляне на дърво. За повече информация относно различните инструменти, разгледайте полето с факти

 
 
 

Как да определите височината на дървото

 
  1. Намерете пръчка, дълга колкото ръката ви. Хванете я вертикално и изпънете ръка напред, така че между очите ви, дланта и горния край на пръчката да се образува правоъгълен триъгълник.
  2. Обърнете се към дървото и застанете на разстояние, така че то да изглежда високо колкото дължината на пръчката. За наклонено дърво, ще получите по-точен резултат, ако измерите отстрани, така че дървото да не изглежда наклонено към или от вас.
  3. Разстоянието между вас и дървото вече е равно на височината на дървото.
Estimate the height of a tree
 
 
 

Как се измерва наклона на дърво с отвес

  1. Спуснете отвеса от горната част на стъблото.
  2. Измерете разстоянието от центъра на отвеса до центъра на стъблото.
 
 
 

Инструменти за поваляне

 
  • Крачният лост за поваляне е подходящ за малки дървета при изтъняване. Поставете инструмента, преди да завършите повалящия разрез и застанете с цялото си тегло върху рамото на лоста. Лостът за поваляне обикновено е телескопичен и може да се носи в калъф, закачен на работния колан.
  • Лостът за поваляне се използва за относително малки дървета. За да увеличите подемната сила, трябва да вкарате инструмента – преди да завършите повалящия разрез – в средата на разреза, в най-задната част. Повдигайте с крака и дръжте гърба изправен.
  • С ударния лост се работи по същия начин, като с лоста за поваляне, но той може да се използва и като чук за поставяне на клинове.
  • Клиновете за поваляне са най-подходящи за средни и големи дървета. Те се поставят преди извършването на повалящия разрез и се забиват с брадва или ударен лост. Винаги използвайте пластмасови или алуминиеви клинове, за да не повредите веригата, ако случайно ги засегнете.
  • Лебедката се използва в ситуации, в които се изисква максимална безопасност и сила. За постигането на по-добър ефект, кабелът на лебедката се закрепва възможно най-високо на дървото.
Как да инсталирате новата си косачка-робот Husqvarna

13 ноември 2019 Всички дейности с Husqvarna Automower® са лесни.

Брошура Есен -Зима 2019

13 ноември 2019 Брошури Husqvarna

Купи на изплащане.

13 ноември 2019 Кандидатстваш за кредит без да излизаш от вкъщи! Избираш от изгодни схеми за изплащане, съобразени с твоите нужди.