BG
BG EN

Как да изберем правилния моторен трион Husqvarna

Как да изберем правилния моторен трион Husqvarna

Клас „Хоби“ - за работа по около 50-60 часа на месец. Те са леки и евтини, но не стават за професионалния дърводобив, тъй като моторесурса им бързо се изчерпва. Предназначени са предимно, за обслужването на еднофамилни къщи /кастрене на овошки; оформяне на корони; рязане на дърва за огрев и др./, използват се на открити строителни площадки /за подготовка и изграждане на кофражи и дървени конструкции и скелета/ и др.

Полупрофесионален или „Фермерски” - за работа по 8 до 10 часа дневно, но не ежедневно. Предназначени са за обслужване на фермерски (селски) стопанства, поддържане на частни гори или овощни масиви. Намират и частично приложение в професионалния дърводобив, където дървосекачите, често ги използват , като спомагателни триони за кастрене, тъй като са значително по-леки от трионите за поваляне.

Професионален клас - представителите от този клас, издържат на работа от 8 до 10 часа, ежедневно в рамките на работния сезон, без значение от метереологичните условия и надморската височина. Ценово разликата, спрямо тези от междинния клас не е така голяма, но отнесени към моделите от клас „Хоби” е в пъти повече. Повечето професионални триони са с по-големи габарити и по-тежки, в сравнение с другите два класа. Но теглото на моторния трион не е основен фактор за класифициране, тъй като съществуват редица професионални триони за кастрене с габарити еквивалентни на тези от междинния клас.

При покупка на бензинов моторен трион необходимо е да се обърне внимание на мощността му и теглото, а така също и на основните компоненти (шина, верига, защитни механизми и др.). Мощността определя способността на на триона да прокарва веригата през среза, това влияе на скоростта на рязане и на дълбочината на среза. Сравнението на бензинови моторни резачки показва, че най-мощните това са професионалните, най-слабите са битовите.

Шината, това е един от основните компоненти на бензинов тип моторен трион. Преди да купим бензинов моторен трион погледнете дължината на шината. Дължината на шината влияе на дълбочината на прореза, колкото тя е по-дълга, толкова по-голям диаметър стъбло може да отрежете с този трион. Трябва обаче да се отчете и че дължината на шината трябва да е съгласувана с мощността на триона. При най-добрите бензинови моторни триони от битов тип се използват шини от 30 до 40 см, а при най-добрите професионални триони – до 75 см.

Изборът на бензиновия трион зависи и от качеството на веригата. Един от основните критерии за качеството на веригата е стъпката – разстоянието между два съседни зъба.
Минималната стъпка на веригата е 0,325 инча и се използва в битовите триони. При по-мощните триони се препоръчва използването на вериги със стъпка 3/8 и 0,404 инча.
Най-опасният момент при използването на трион е обратният удар, откатът на инструмента, който настъпва когато краят на трионната шина се среща с повърхността на обработваемата дървесина. Единственият начин да се предпазим от травма в този случай е бързото спиране на веригата. Тази функция се изпълнява от инерционната спирачка, за чието задействане служи щит, разположен пред лявата ръка на оператора. Най-добрите бензинови моторни триони непременно са снабдени с инерционна спирачка.

При избора на моторен бензинов трион обръщайте внимание на параметри като мощност и производителност, а също така и на устройството на веригата, шината и наличието на защитни механизми.

6 стъпки за успешно поваляне на дърво

13 ноември 2019 Планирайте предварително.....

Как да инсталирате новата си косачка-робот Husqvarna

13 ноември 2019 Всички дейности с Husqvarna Automower® са лесни.

Брошура Есен -Зима 2019

13 ноември 2019 Брошури Husqvarna

Купи на изплащане.

13 ноември 2019 Кандидатстваш за кредит без да излизаш от вкъщи! Избираш от изгодни схеми за изплащане, съобразени с твоите нужди.